Altres autors

LLUITA NOVIOLENTA

“Me’n vaig anar de l’Índia més convençut que mai que la resistència noviolenta era l’arma més poderosa disponible per als oprimits en la seva lluita per la llibertat”

Autobiografia de Martin Luther King Jr., editada per Clayborne Carson.

La noviolència (escrit tot junt) es diferencia de la no violència (escrit separat) en que hi ha una estratègia en l’ús d’unes eines, que rebutjant l’ús de la violència, posen en marxa unes accions, unes actituds, una estratègia per aconseguir un objectiu.

Martí Olivella.

Quan parlem de noviolència és la traducció que es va fer del terme hindú “ahimsa” per referir-se a una definició en positiu que la presenta com: una forma de vida, una estratègia de lluita política, una eina per enfrontar els conflictes i un model de societat. També planteja la importància de la coherència entre aquestes 4 coses. La raó principal de fer servir una sola paraula i prescindir del no com a negació, és la d’explicitar amb total claredat que l’opció no violenta no suposa una mera negació de la violència directa, sinó un projecte en positiu de transformació radical de la societat i de nosaltres mateixes. La noviolència està molt més allunyada de postures passives i/o intimistes del que pot estar-ho de postures de compromís transformador violent. Com digué Gandhi: “no és una postura o opció per a covards”.

Paco Cascón. Acción directa noviolenta y Desobediencia civil. Revista Illacrua, no 92, Noviolència

En termes polítics, l’acció noviolenta es basa en un postulat molt senzill: la gent no sempre fa allò que se li diu que faci, i algunes vegades fa coses que li han prohibit. Els subordinats poden desobeir les lleis que ells rebutgin. Els treballadors poden cessar de treballar, cosa que pot paralitzar l’economia. Els buròcrates es poden negar a dur a terme les instruccions que se’ls donin. Els soldats i la policia poden ser descuidats en l’aplicació de la repressió: poden fins i tot amotinar-se. Quan això es dona simultàniament, les persones que han estat “els governants” es converteixen senzillament en unes persones més. Aquesta dissolució del poder pot donar-se en una gran varietat de conflictes socials i polítics. Quan la gent refusa cooperar, retira la seva ajuda i persisteix en la desobediència i el desafiament, està negant als seus oponents el suport humà bàsic i la cooperació que qualsevol govern o sistema jeràrquic requereix. Si això ho fan els governats en nombre suficient i durant un temps considerable, aquest govern o sistema jeràrquic ja no tindrà poder. Aquest és el suposat polític bàsic de l’acció noviolenta.

Com a tècnica, l’acció no violenta no és passiva. No és inacció. És acció que és noviolenta. Qualsevol que sigui el motiu i qualsevol que sigui el grau de conflicte, l’acció noviolenta és una tècnica per mitjà de la que les persones que rebutgen la passivitat i la submissió i que veuen la lluita com a essencial, poden lluitar sense utilitzar la violència.

Sharp G. Como funciona La Lucha Noviolenta.

Mentre la freqüència d’aixecaments violents -qualificats com a tals si arriben al llindar de 1.000 morts en les lluites- ha disminuït des de la dècada dels 70, el nombre de campanyes que es basen principalment en la resistència noviolenta s’ha disparat. Cal assenyalar que aquestes xifres es refereixen específicament a campanyes maximalistes, cosa que vol dir que les seves metes consisteixen a destituir els líders nacionals en el poder o crear independència territorial a través de la secessió o expulsió d’una ocupació militar estrangera, o d’un poder colonialista.

Chenowet_Stephan. Efevtivitat de la Lluita Noviolenta.

Les Eines de La Noviolencia

Vídeo 1: Desobediència civil (discurs de Howard Zinn)

Una força més poderosa és una sèrie de documentals sobre una de les històries més importants i menys conegudes del segle XX: com el poder noviolent va vèncer l’opressió i el domini autoritari. Inclou sis casos de moviments, i cada cas té una durada d’aproximadament de 30 minuts.

L’objectiu de la repressió és provocar por a partir de la violència. Gestionar i vèncer aquesta por, resistir la repressió sense deixar de fer allò que hem de fer, tot assumint-ne les conseqüències, és una de les forces clau de la noviolència.

“L’autèntica fortalesa no prové de la capacitat física, sinó de la voluntat indomable” (Gandhi).

Fa uns dies el Presidente del Gobierno de España va dir que gràcies a ell, al seu partit i amb l’ajuda d’independentistes, el conflicte de Catalunya està liquidat. Està en les nostres mans revifar-lo i mantenir-lo fins aconseguir el nostre objectiu de llibertat de la nostra Nació.

Jaume Giménez

14/12/2022

Desplaça cap amunt