DIVIDEIX I… ET VENCERÀ ESPANYA

Casualment fa unes setmanes  vaig escoltar una entrevista a un mediador en el conflicte entre la ETA i l’Estat, no en recordo el nom. Li preguntaven quin era el mètode emprat per a fer acords entre parts tan allunyades i ell va respondre més o menys així: “Ens esforcem per trobar  un 5% de temes en els que podem coincidir; quan ho aconseguim treballem per arribar a un 10%… i continuem creixent”.

Vaig pensar que els catalanets fem justament el contrari: busquem i re-busquem per arribar a descobrir el 5% de qüestions en les que no coincidim. Quan ho hem aconseguit ens apliquem per arribar al 10% … i així fins arribar al desacord total i a la divisió. Aquesta manera de fer  afecta a les famílies, als veïnats, al món empresarial (per això tenim tantes petites empreses i tan poques de grans) i afecta també a partits, governs, institucions,… i entitats. Massa sovint dediquem gran quantitat d’esforços a dividir més que no pas a enfortir.

Recordo també que quan era escolta algunes vegades anàvem a remar. Com que no teníem massa diners llogàvem una barca en comptes de dues i competíem els de babord contra els d’estribord: els uns remàvem cap endavant i els altres cap enrere. I, evidentment, la barca no avançava, només donava voltes. Dit d’una altra manera: quan nosaltres lluitem contra nosaltres mateixos, tot i l’esforç, no avancem.

Tot això em ve al cap ara, quan els partits  auto definits com independentistes,  ja no busquen la independència; quan determinades entitats han deixat de lluitar-hi i es refugien en altres afers. Quan només queda l’ANC. Ara  l’ANC és el principal i proper objectiu dels colonialistes.

Hi ha qui diu que si l’ANC tira endavant la Llista Cívica serà el seu fi. No ho sé. Em temo que abans la facin desaparèixer els ineptes, els que busquen els tres peus al gat, els que creuen que els altres mai ho fan prou bé, els que desuneixen sistemàticament, els que amb bona fe no s’adonen de les conseqüències del que fan, els manipulats (i els manipuladors) … I, per descomptat, els “tapats” d’alguns partits. Entre tots faran bona la predicció de l’Aznar de que ja ens destruiríem solets barallant-nos entre nosaltres.

“Entre todos la mataron i ella sola se murió”.

18/05/2023

Feu clic  “aquí” i s’obrirà en format llibre el contingut de tots els articles d’opinió publicats fins ara per Josep Maria de Fàbregues

Desplaça cap amunt