Conferència de la Carme Junyent amb la Gent Gran

Aquest mes de març la lingüista Carme Junyent una de les veus reconegudes del país sobre la situació de la llengua catalana ha estat la invitada a les conferències que organitza la Sectorial Gent Gran per la independència. Ha estat una xerrada extremadament interessant, on ens ha explicat amb detall les raons per les quals una llengua desapareix, en aquest cas sobre la situació actual de la llengua catalana.

La Carme Junyent ha fet una diagnosi de la crítica situació del català i de les causes que comporta que una llengua dominant acabi substituint a la llengua subordinada. En concret com ha passat a la Catalunya del Nord, al País Valencià i ja està passant aquí a Catalunya.

Amb dades de rellevància a la mà, ha detallat amb gràfics de les comarques catalanes com des dels anys noranta, la utilització del català com a primera llengua ha anat retrocedint, podem afirmar amb rotunditat que anem a la baixa sense cap dubte. Un exemple del retrocés en aquests vint anys és que actualment a la comarca del Penedès sols un 38% parla el català com a primera llengua.

La Carme Junyent ha destacat que si nosaltres volem, podem revertir aquesta tendència. Una de les solucions és que cal parlar sempre amb català amb tothom: amb els fills, a les amistats i a les persones que no coneguem. Diu: “hem de tenir clar que si nosaltres no volem, la llengua no ens la prendran”.

També ha explicat el fenomen entre els joves que creuen que la seva llengua no serveix per a res i l’abandonin. Ha assenyalat que és una de les raons més preocupants, perquè com diu: “la mort d’ una llengua és la seva substitució lingüística, a més tenim un Estat en contra, però la llengua catalana sols sobreviurà si és la llengua que sigui de tots.”

Us invitem a visionar l’enregistrament complert d’aquest molt interessant conferència i de les respostes que la Carme Junyent ha efectuat a les preguntes dels assistents.

Desplaça cap amunt