Consell per la Repùblica

El Consell per la República ja està en marxa. Aquesta entitat creada d’acord amb la llei belga i amb l’objectiu de ser el primer pas de la institucionalització de la República Catalana, aspira a representar la ciutadania republicana i, juntament amb la Generalitat, fer efectiva la república proclamada legalment pel Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017.


Com va dir la consellera Clara Ponsatí durant l’acte de fundació a Brussel·les, ‘avui diem al món que els catalans ens comencem a organitzar al marge de la legalitat espanyola’.
Ha començat obrint un registre de ciutadania, al qual qualsevol ciutadà pot apuntar-se. El president Puigdemont demana que siguin més d’un milió de votants independentistes els que s’apuntin perquè, aleshores el consell podrà afirmar que representa una part substancial de la ciutadania catalana o fins i tot la majoria del país
És important la constitució del Consell perquè pot representar el país. Aquest és  l’acord d’investidura on consten l’Assemblea de Representants i el Consell per la República i on es diu que tindran la forma jurídica d’entitat de dret privat per garantir-ne la independència i impedir la intervenció de l’estat espanyol.
Hi ha molts exemples d’institucions privades que en moments determinats han assumit la representació d’una nació.
En política internacional és possible de reconèixer legalment un partit, una associació o una entitat com a representant d’un poble que encara no té un estat reconegut diplomàticament. Per exemple, el 1993 es va reconèixer que l’OAP era el representant legítim del poble palestí.  L’ONU, l’Organització dels Estats Africans o la Lliga Àrab, entre més, reconeixen també governs a l’exili o no reconeguts diplomàticament com a representants dels pobles respectius, i aquests governs solen ser institucions privades. Un pas més vers la construcció de la República Catalana. Us invitem a participar.

Desplaça cap amunt