VISITA GUIADA A BARCINO

El proppassat 15 de novembre un quants del grup de treball de la Sectorial de Jubilats, van fer una visita guiada a la ciutat romana de “Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino” la actual Barcelona,  guiats pel company Albert Gelabert.

La visita inicià a la plaça Vil·la de Madrid, amb una explicació de com era el territori del Barcelonès a l’arribada dels romans. Allí poguérem veure la via sepulcral romana, amb llurs tombes que vàren estar en ús entre els segles I-II a.C. i un tram del camí romà que portava de Barcino a l’actual Sarrià. Vàrem saber que Barcino estava poblada majoritàriament per jubilats, donat que Roma, als soldats que llicenciava els enviava a Barcino, però no sabem si van muntar una sectorial de jubilats.

Tot seguit anàrem a la plaça 8 de març, on contemplarem un tram amb quatre arcs de l’aqüeducte que portava l’aigua de Montcada a Barcino.

A la plaça nova vàrem contemplar la muralla romana del segle IV d.C, formada per 76 torres quadrades i vuit rodones que corresponien a dues per porta, més quatre situades en els angles de la muralla. També observàrem una reproducció d’una arcada de l’aqüeducte en el punt d’entrada a la ciutat  i entràrem a Barcino per la porta Pretoria, i seguirem per el Decumanus màximums;  vam entrar a casa de la Ardiaca, per veure la muralla romana per la part interior, del segle I a.C. i el punt d’entrada de les aigües de l’aqüeducte a la ciutat.

Arribàrem al Mons Taber, punt més alt de la ciutat romana, amb una cota de 16 m.s.n.m. i és on contemplàrem les restes el temple d’Agust, del segle I a.C., tot seguit arribem on s’ubicava el Forum (plaça St. Jaume), al carrer de la Fruita es pot visitar una Domus. Arribats al Forum aprofitem per fer una parada, descansar, prendre un cafè o beguda tot fen petar la xerrada.

Tot passejant rebem explicacions dels llocs per on passem, malgrat que no corresponguin a l’època romana, però que fa més amena la visita.

Aixequem el campament i seguim el recorregut sortint de Barcino pel Cardo Màximus, (c/ Llibreteria), travessem la porta Principalis sinistra, i recorrem la muralla per l’exterior de la ciutat (c/ Subtinent Navarro), tot veient l’aprofitament que se’n va fer a l’edat mitjana,  tornem a entrar per la Baixada del Bisbe, ens dirigim a la Real Acadèmia de Bones Lletres, per veure la muralla pel seu interior; seguim pel carrer Viladecols sortim de Barcino i contemplen les torres 27 i 28, darrerament posades al descobert.

Ara ens dirigim a la porta Decumana (Portal de mar), cal remarcar que en aquella època el mar estava situat a 125 m. de dita porta. Per accedí a la porta Decumana, o fem pel Pati Llimona, i podem veure perfectament la porta de vianants, donat que els romans ja separaven el transit rodat del de  vianants. Comprovem el gruix de la muralla i una part del clavegueram.

Al pati Llimona es dona per finida la visita tot recordant el primer barcinonenc amb nom propi que surt a l’historia, en Luci Minici Natal (segle II d.C.), tribú militar, qüestor, pretor, senador, cònsol i àugur, i guanyador a més d’una prova de carreres de quadrigues en els antics Jocs Olímpics  (any 129).

Us esperem a la propera visita que organitzem.

Desplaça cap amunt