L’associacionisme i la internacionalització del procés

ASSOCIACIONS-INTERNACIONAL-604x270

L’endemà del 27S, amb la legitimació a les urnes de la voluntat d’una majoria de catalans que avalen democràticament un estat independent, la línia oficial de la UE no ha canviat, continua defensant que el cas català és un afer intern d’un estat membre. Però el procés català és a l’agenda europea i ho serà durant molts mesos. Així ho assegura el representant permanent de la Generalitat davant la UE, AmadeuAltafaj, que aquesta setmana ha participat en un esmorzar organitzat per la Federació d’prganitzacions catalanes internacionalment reconegudes (FOCIR).

Però malgrat que les urnes no deixen dubte d’aquesta voluntat, Altafaj avisa que ara el país té una tasca clau: “Informar més i millor del desenvolupament del full de ruta. En aquest sentit, Amadeu Altafaj insisteix que és urgent formar un “Govern fort que posi cara i ulls al full de ruta per mostrar-lo al món”. “Hem de ser transparents i fiables amb aquest full de ruta, perquè a Europa, i a Espanya, molts estan esperant què passarà al desembre. Creuen que amb un pacte fiscal es podrà fer marxa enrere a algunes pantalles, però la creació d’un estat independent ja està legitimada”, argumenta Altafaj.

És per aquest risc de percepció exterior que Altafaj fa una crida a “explicar-ho al món”, i per fer-ho, afegeix: “L’única manera és tenir una projecció internacional molt forta. Sigui qui sigui el president i el futur conseller d’Exteriors, els demano que tinguin experiència internacional i una capacitat d’interlocució de cara a l’exterior, i a partir d’aquí que cadascú posi els noms i cognoms”, conclou.

Però el representant permanent de la Generalitat a Brussel·les ha insistit que Catalunya ha assegurat que “la tasca política és molt important, però ho és també la d’associacions de la societat civil de tota mena que tinguin veu al món o que d’alguna manera puguin projectar la nostra cultura i explicar el procés des de la societat civil”. Altafaj ha remarcat la feina que fins ara han fet centenars d’associacions del món de la cultura popular, l’activisme polític -com l’ANC- i social per demostrar “que Europa és la nostra família política i que no volem aixecar fronteres ni ser insolidaris, com pretén fer creure la diplomàcia espanyola”. SegonsAltafaj, la manera de treballar de totes aquestes associacions reconegudes internacionalment -per exemple, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, reconegut per la UNESCO com entitat acreditada per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial – és “un exemple de democràcia i bon govern, d’amor a la cultura i al país, que el món ha de conèixer més encara”.

Desplaça cap amunt