El guionet (-) és el signe ortogràfic que s’utilitza per unir paraules originàriament diferents. En català és bastant comú i s’utilitza en els següents casos:
- 1. Davant els pronoms febles en posició enclítica quan adopten les formes plenes i elidides.
Exemples: dóna-me-la, comprem-nos, demána’ls-la, posa-me’n. - 2. En els nombres, per dividir les desenes de les unitats i les unitats de les centenes.
Exemples: vint-i-sis, trenta-cinc, cinquanta-dos, setanta-vuit, noranta-nou, dos-cents, quatre-cents, vuit-cents. - 3. Quan el primer element és un punt cardinal.
Exemples: nord-africà, sud-americà, nord-est, sud-oeste. - 4. Quan el primer element és el adverbi “No” usat com prefixo i el segon element és un substantiu.
Exemples: no-violència, no-res - 5. Quan el primer element acaba en vocal i el segon comença per r-, s- o x-.
Exemples: penya-segat, poca-solta, busca-raons - 6. En els compostos repetitius i expressius.
Exemples: baliga-balaga, xino-xano, corre-i-cuita, pengim-penjam - 7. En els següents compostos:
abans-d’ahir, adéu-siau, dellà-ahir, al després-dinar, despús-ahir, despús-anit, despús-demà, qui-sap-lo - 8. En expressions utilitzades en català que però vénen d’un altre idioma.
Exemples: disc-jockey, rock-and-roll, gin-tonic, fox-terrier, jet-set, prêt-à-porter, self-service, walkie-talkie - 9. Quan el primer element és una paraula que porta accent gràfic.
Exemples: mà-llarga, pèl-blanc, pèl-curt, pèl-llarg. - 10. Quan l’enllaç de l’última grafia del primer element i la primera del segon poden complicar la lectura.
Exemples: pit-roig, plats-i-olles
En català no s’utilitza el guionet en els següents casos:
- 1. En les paraules que comencen amb prefixos, com pre-, ex-, sots-, arxi-, ultra-, pseudo-.
Exemples: preinscripció, exconseller, sotsdirecció, arximilionari, ultraconservador, pseudoderivat - 2. En les paraules compostes d’adjectius que expressen una sola idea resultant de la fusió de les paraules, les quals no són independents.
Exemples: audiovisual, dinamoelèctric, fisicoquímic, grecoromà, labiodental.
1.
Escriu omplint l'espai buit: Tinc 23 euros a la butxaca